Magyar Vöröskereszt   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   MVIK

Szeretné tudni nem keresi-e Önt a Vöröskereszt? Böngésszen hírdetéseink között!

Kulcsszóra keresés a hírdetések szövegében:

Címlap Történetek
Történetek

Ismeretlen román katonák sírja Perkupán

E-mail Nyomtatás PDF

54 ismeretlen román katona nyugszik Perkupán. 1945. január 3-án délelőtt Perkupát légitámadás érte. A helységen áthaladó román katonai oszlopot előbb megbombázták, majd az alacsony támadásba átmenő repülőgépek több hullámban lőtték. Néhány lőszeres autó felrobbant.

altAz elesett román katonákat a perkupai katolikus temetőben közös sírba helyezték. A sírokat évtizedek óta a helyi általános iskola tanulói gondozzák.

Egy magánszemély kezdeményezésére hosszabb ideje levelezünk abban az ügyben, hogy a Román Vöröskereszt és rajtuk keresztül a román katonai hatóságok segítségével kiderítsük az itt elesett román katonák kilétét. A perkupai polgármester és egy kazincbarcikai Bajtársi Egyesület is felajánlotta, hogy segítséget nyújt egy méltó katonai emlékmű felállításához. Reméljük, hogy a román fél együttműködését is sikerül megnyernünk.

Utószó: a történet 2011-ben pozítiv végkifejletet nyert. Elkészült a katonai emlémű, és sikerült a 44 itt nyugvó katona nevét kiderítenünk a Román Vöröskereszt közreműködésével. Részletek olvashatók 2011. júniusi Híreink között.

 

Módosítás: ( 2011. június 03. péntek, 18:37 )
 

Budapesten elesett német katona fényképe

E-mail Nyomtatás PDF

Tudvalevően általában a hozzátartozók kérésére próbáljuk kutatni a háborús események következtében eltűnt családtagok sorsát, nyughelyét. Nem egyszer azonban a helyzet épp a fordítottja. Lelkiismeretes honfitársaink gyakran keresnek meg minket olyan kéréssel, hogy az általuk ismert helyen eltemetett katona kilétét derítsük fel, hozzátartozóit étesítsük.

alt 
Egy Budapesten harcoló német  alakulat katonájának hátrahagyott családi fényképe és az azon szereplő megjegyzések alapján, a német katonai nyilvántartás segítségével sikerült kideríteniünk az elhunyt katona pontos személyazonosságát. Jelenleg folyik a Német és a Lengyel Vöröskereszt közreműködésével a család keresése, hogy eljuttathassuk hozzájuk a képet és a hozzátartozójuk utolsó napjairól szóló információkat.

Módosítás: ( 2009. október 16. péntek, 13:56 )
 

Moldáv katona sírja Kiskorpádon

E-mail Nyomtatás PDF
 
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata a Vöröskereszt alapelveinek megfelelően  nem kizárólag a háború magyar áldozatainak keresésével foglalkozik, hanem éppúgy próbál a hozzátartozójukat elvesztett német, orosz, ukrán vagy bámely más nemzetiségű családoknak segíteni.

Moldáv katona sírja KiskorpádonSzolgálatunk két évvel ezelőtt kezdte el egy moldáv származású, hazánk területén elesett vörös katona sírjának keresését a hetvenes éveihez közeledő Moldáviában lakó fia kérésére. Az idős ember személyesen is járt Magyarországon, de nem találta édesapja sírját azon községek egyikében sem, ahol a feltételezések szerint eleshetett.
Visszatért hazájába, és a Moldáv Vöröskereszthez fordult segítségért. Megkezdődött a kutatás, melyben a Moldáv, az Orosz és a Magyar Vöröskereszt is részt vett.

A szovjet katonai nyilvántartások szerint bizonyossá vált, hogy a keresett személy 1944. december 29-én halt meg egy faluban Kaposvártól körülbelül 20 km-re nyugati irányban. A falu beazonosítása sikerrel járt. A keresett katona a Kiskorpád községben lévő szovjet katonai sírkertben nyugszik több száz hasonló sorsú társával együtt. Azok közé tartozik, akiket név szerint is azonosítottak, és neve szerepel a kiskorpádi szovjet katonai emlékművön. Most már nincs akadálya annak, hogy fia letegye a megemlékezés virágait édesapja sírjára.

Az emlékmű és temető gondozott, minden évben ünnepélyes megemlékezés színhelye. (Hiv. szám.:44369)
Módosítás: ( 2009. július 03. péntek, 14:51 )
 

63 év után édesapjuk sírjánál

E-mail Nyomtatás PDF

Családok ezrei nem tudják még a mai napig sem, hogy a II. világháború során a frontra vezényelt apjuk, nagyapjuk, testvérük vajon milyen sorsra jutott, hol vesztette életét. Meghalt-e az ágyútűzben vagy az ellenség fogságába esett. Ki és hol temethette el az idegen földön? Megjelölt helyen nyugszik-e? Hány évig sínylődhetett egy fogolytáborban, és vajon melyikben?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések nyugtalanítják a hozzátartozókat, akik igazán csak akkor fognak megnyugodni, ha sikerül választ kapniuk a több mint hatvan éve megválaszolatlan kérdéseikre.

Évente több száz családnak próbálunk meg segíteni és információt szerezni hozzátartozójuk sorsáról. Nagyon sok korábban reménytelennek tűnő esetet tudunk megoldani azáltal, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően és a politikai helyzet megváltozásával világszerte egyre több levéltári anyag válik hozzáférhetővé, és kerül számítógépes feldolgozásra.

Különösen drámai eredmény a család számára, ha ennyi év után sikerül hozzátartozójuk pontos nyughelyét is megtalálnunk.

Ez történt a 45 elején eltűnt Ari József esetében. A család még 2004-ben kereste meg Keresőszolgálatunkat Ari József ma nyolcvan éves leánya, annak fiútestvére, az unokák és dédunokák nevében. Annyit tudtak, hogy szerettük 1944-ben Mátészalkára vonult be, később Ausztria területén, Linz környékén szilánkos sérülést szenvedett.

Módosítás: ( 2009. április 14. kedd, 18:24 ) Bővebben...
 


ELÉRHETŐSÉGEK
CONTACT

Magyar Vöröskereszt
Keresőszolgálat

1051, Budapest, Arany J. u. 31.

Telefon:

(06-1) 374-13-23,

e-mail:
keresoszolgalat@voroskereszt.hu
tracing@redcross.hu

A KERESŐSZOLGÁLAT MUNKÁJÁT 2011-BEN TÁMOGATTA:
HÁBORÚS ÖVEZETEKBEN ELTŰNTEK

 

 

Ma 2017. április 29., szombat, Péter napja van. Holnap Katalin és Kitti napja lesz.

KATASZTRÓFÁKBAN ELTŰNTEK

Google kereső

Közösségi oldalak

Hírkövető