Magyar Vöröskereszt   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   MVIK

Szeretné tudni nem keresi-e Önt a Vöröskereszt? Böngésszen hírdetéseink között!

Kulcsszóra keresés a hírdetések szövegében:

Címlap Hírek Az Eltűntek Világnapja

Az Eltűntek Világnapja

E-mail Nyomtatás PDF
Augusztus 30-a az Eltűntek Világnapja. A Vöröskereszt ezen a napon minden évben megemlékezik azokról a százezrekről, akik az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusai során tűntek el a világ számos országában, és sorsukra a mai napig nem derült fény. Csak néhány példa a tömeges eltűnésekre. Angolában és Kelet-Timorban 1975 óta, Afganisztánban 1979 óta, Sri Lankán 1983 óta családok tízezrei nem tudnak hozzátartozójuk sorsáról. Ruandában 1991 óta százezreket gyilkoltak meg, akiknek hozzátartozóit hivatalosan azóta sem értesítették. Több tízezer ember tűnt el a hozzánk közel eső Balkán konfliktusok során is 1992 és 2000 között. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága ebben az évben a figyelmet elsősorban az 1980-88 közötti Irak-iráni háború, az 1990-91-es Öbölháború és a 2003 óta zajló iraki konfliktus következtében eltűntekre irányította.
Irakban, Iránban és Kuvaitban is kétségbeesett családok tízezrei várják, hogy egy napon hírt kapjanak eltűnt hozzátartozójukról.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága több módon próbál segíteni. A kormányokat, hatóságokat figyelmezteti a nemzetközi jog rendelkezéseinek betartására, az eltűntekről esetlegesen rendelkezésre álló információk átadására, az egyes hatalmak között közvetítő szerepet vállal. Exhumálásban jártas szakértőkkel és szakértők képzésével, felszerelések biztosításával  is igyekszik elősegíteni az eltűntek sorsának kiderítését. A keresésekben részt vesz a Vöröskereszt világméretű keresőhálózata.
 

(1996. szeptember, Horvátország. családegyesítés a Vöröskereszt segítségével)

 
A magyar családokat legjobban még mindig a II. világháború érinti. Nagyon sok család a mai napig csak annyit tud hozzátartozójáról, hogy nem tért vissza frontról vagy a koncentrációs táborból, de hogy hol és mikor halt meg, van-e valahol megjelölt sírja, ezt még csak remélik egyszer majd valaha megtudni. A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata együttműködve magyar és külföldi levéltárakkal, más országok Vöröskereszt szervezeteivel, minden ilyen ügyben hozzáforduló családnak igyekszik segíteni. Évente több száz, a II. világháborúban eltűnt személy ügyében folytat keresést. A levéltári anyagok, listák számítógépesítése, folyamatos feldolgozása, bizonyos korábban nem nyilvános anyagok felszabadítása folytán sok eltűnt személy sorsát csak most, évtizedekkel a háború vége után lehet tisztázni.
Módosítás: ( 2009. szeptember 02. szerda, 09:39 )  

ELÉRHETŐSÉGEK
CONTACT

Magyar Vöröskereszt
Keresőszolgálat

1051, Budapest, Arany J. u. 31.

Telefon:

(06-1) 374-13-23,

e-mail:
keresoszolgalat@voroskereszt.hu
tracing@redcross.hu

A KERESŐSZOLGÁLAT MUNKÁJÁT 2011-BEN TÁMOGATTA:
HÁBORÚS ÖVEZETEKBEN ELTŰNTEK

 

 

Ma 2017. május 29., hétfő, Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.

KATASZTRÓFÁKBAN ELTŰNTEK

Google kereső

Közösségi oldalak

Hírkövető